Versnelde overgang naar virtueel ziekenhuis
Byteflies haalt 4,5 miljoen euro op om een voortrekkersrol te spelen
De zorgsector heeft de voorbije jaren de voordelen van telemonitoring ontdekt en is nu klaar om deze oplossingen structureel in te zetten om patiënten doorheen hun zorgtraject volledig virtueel op te volgen. Specialist in wearables Byteflies, dat momenteel al met 35% van de Belgische ziekenhuizen samenwerkt, wil die evolutie faciliteren door patiënten vanop afstand op te volgen voor, tijdens en na hun opname. Om de verdere groei te versnellen en het achterliggende platform voor patiëntendata toegankelijk te maken voor virtuele opvolging, haalt het bedrijf 4,5 miljoen euro op bij het investeringsfonds Sensinnovat, verschillende business angels en VLAIO.
De voorbije jaren – en mede onder impuls van de pandemie- ontdekten heel wat ziekenhuizen de voordelen van telemonitoring, waarbij een patiënt in zijn eigen omgeving wordt opgevolgd met slimme technologie. Nu zijn ze klaar om een volgende fase in te gaan waar telemonitoring overal kan worden ingezet waar het klinisch relevant is. Het structureel inzetten van virtuele monitoring laat ziekenhuizen toe zich nog meer te richten op gespecialiseerde zorgoplossingen.
Christophe Mouton, CEO van het Maria Middelares-ziekenhuis en AZ Sint Vincentius Deinze: “Het ziekenhuis van morgen wordt eerder een “hybride” concept met een combinatie van fysieke en digitale zorgpaden. Om dit te verwezenlijken, hebben we een synergie nodig tussen de ziekenhuizen, die als een regiekamer zullen functioneren van waaruit alles opgevolgd en aangestuurd wordt, en de industrie, met onder andere scale-ups zoals Byteflies die dan weer de samenwerking faciliteren met de andere zorgactoren zoals huisartsen en thuiszorgspecialisten.”
Scale-up Byteflies wil een voortrekkersrol spelen bij die trend die zich in de zorgsector afspeelt. Daarbij kan het voortbouwen op zijn ervaring van de voorbije jaren. De scale-up ondersteunt vandaag namelijk al 35% van de Belgische ziekenhuizen met gespecialiseerde telemonitoringoplossingen zoals slimme pleisters voor de opvolging van patiënten met epilepsie, hartproblemen of Covid. Het gaat nu inzetten op een structurele implementatie van telemonitoring voor onze zorg en alle ziektebeelden. Het doel is patiëntenzorg mee te helpen verbeteren door de betrokkenen toegang te geven tot monitoringtools op afstand, real-world data en relevante klinische inzichten. Co-CEO van Byteflies Hans Danneels: “We werken vandaag al samen met heel wat ziekenhuizen en zorgspecialisten. We proeven duidelijk de bereidheid om telemonitoring veel breder in te zetten. Enerzijds omdat ze de voordelen voor de patiënt zien en anderzijds ook omdat de druk op de zorg enorm hoog blijft, onder meer door personeelstekorten. Door ziekenhuisopnames voor een flink stuk virtueel te laten verlopen, kunnen we die druk verlichten en tegelijk ook voor patiënten een comfortabele en veilige opvolging garanderen. Het is onze ambitie om een patiënt bij te staan in het volledige traject: voor, tijdens en na een ziekenhuisopname en als het ware een virtueel ziekenhuis aan te bieden.”
Om de mogelijkheden van telemonitoring ter beschikking te kunnen stellen van alle patiënten heeft Byteflies een groeifinanciering van 4,5 miljoen euro opgehaald. Hiervoor kan de scale-up opnieuw rekenen op de steun en het vertrouwen van angel investors zoals Louis Jonckheere en Pieterjan Bouten (Showpad), Mathias Geeroms (Ota Insight) en Joris Van Der Gucht (Silverfin). De grootste investeerder voor deze ronde is Sensinnovat, het investeringsvehikel van de familie De Winter-Chombar dat onder meer sterk inzet op innovatie in de gezondheidszorg. Françoise Chombar, Sensinnovat: “Wij zijn ervan overtuigd dat Byteflies alle competenties heeft om bij te dragen aan het zorgmodel van morgen. Met zijn unieke combinatie van hardware en software kan het een grote meerwaarde betekenen voor de patiënt en het zorgpersoneel, zowel quaefficiëntie, maar ook op het vlak van accuraatheid. Daarnaast zal dit ook heel wat repetitief werk verminderen voor het zorgpersoneel en bijgevolg de druk op en de kost van het zorgsysteem verlagen.”
Het verlagen van de druk op de zorg is een van de grote meerwaarden die telemonitoring kan bieden. De sector wordt geconfronteerd met een tekort aan zorgpersoneel waardoor maar liefst 8 op de 10 ziekenhuizen hun zorgaanbod noodgedwongen moeten afbouwen. Co-CEO van Byteflies Hans De Clercq: "Vandaag spendeert zorgpersoneel gemiddeld enkele uren per dag aan het monitoren van patiënten (bv. in het kader van EWS) en analyseren van data. Dit is werk dat we willen wegnemen van hen zodat ze meer tijd kunnen besteden aan de zorg van de patiënt. Daarom is het heel belangrijk om niet enkel te focussen op de technologie, maar vooral ook op hoe deze technologie in het zorgproces past. De slimme pleisters en monitoring tools die Byteflies inzet,leveren niet alleen real-time data aan de zorgverstrekkers, maar dragen ook bij tot een snelle interpretatie ervan, aan de hand van AI-analytics."
Over Byteflies
Byteflies werkt aan een toekomst waarin gezondheidszorg volledig gepersonaliseerd en preventief is. De oplossing laat toe om langdurig en gesynchroniseerd vitale parameters en digitale biomarkers op te meten met gebruiksvriendelijke patches, onafhankelijk van waar je je bevindt en geoptimaliseerd voor jouw specifieke noden. Byteflies werkt actief aan wearables voor mensen met epilepsie, slaapstoornissen, cardiorespiratoire en neurodegeneratieve aandoeningen, en het opvolgen van acute virale infecties.
Referenties
https:/ www.zorgneticuro.be/nieuws/personeelstekort-dwingt-vlaamse-ziekenhuizen-en-woonzorgcentra-om-zorgaanbod-af-te-bouwen
Els Bruyninckx