RIZIV onderzoekt toekomstpotentieel telemonitoring
CovidCare@Home brengt diverse zorgverstrekkers samen voor grootschalige deelname aan pilootstudie
Nadat het RIZIV eind vorig jaar groen licht gaf voor de financiering van telemonitoring van coronapatiënten lanceert het instituut nu een pilootproject om het toekomstpotentieel in kaart te brengen. Tijdens een grootschalig onderzoek zullen de ervaringen van coronapatiënten en hun zorgverstrekkers in kaart gebracht worden. Een aanzienlijk deel van die data zullen komen van telemonitoringconsortium CovidCare@Home. Hans De Clercq, co-founder van Byteflies en CovidCare@Home: “Wij centraliseren de gegevens van meer dan 20 van de ziekenhuizen waarmee we vandaag al samenwerken en roepen ook andere zorgverstrekkers zoals thuisverplegers en huisartsen op om deel te nemen. De pilootstudie zal immers inzichten leveren die toelaten telemonitoring in de toekomst breder toe te passen bij patiënten met chronische aandoeningen. Dit is opnieuw een grote stap vooruit voor telemonitoring.”
Telemonitoring gemonitord
Dankzij telemonitoring konden intussen al honderden coronapatiënten het ziekenhuis sneller verlaten om in hun eigen thuisomgeving verder te herstellen mét voortdurende opvolging van een arts. Sinds eind vorig jaar wordt deze innovatieve oplossing ook gefinancierd door het RIZIV. En het instituut ziet mogelijk een nog groter en breder potentieel voor het systeem. Pieter Geentjes, expert medische directie Geneeskundige Verzorging RIZIV: “Dit pilootproject kan waardevolle inzichten geven over het gebruik van telemonitoring in de Belgische context en de mogelijkheden en beperkingen voor toekomstig gebruik, ook voor andere doelgroepen. Telemonitoring van deze thuisblijvende Covid-19-patiënten en van patiënten na hun ontslag uit het ziekenhuis laat toe om ziekenhuisbedden te vrijwaren, maar vooral ook om de bijkomende werkbelasting op het ziekenhuis, het zorgpersoneel en de huisartsen te verminderen door een betere ondersteuning door technologische oplossingen.”
Tijdens de pilootstudie wordt het demografisch en medisch profiel van coronapatiënten in kaart gebracht en wordt er nagegaan of hospitalisatie verkort of zelfs vermeden kan worden. Ook de beleving van zowel patiënt als zorgverlener en de kwaliteit van de patiëntengegevens worden geëvalueerd. De inzichten die langs deze weg verzameld worden, zullen getoetst worden aan de ervaring van patiënten die het ‘traditionele’ hospitalisatietraject gevolgd hebben.
Alle ziekenhuizen kunnen zich aandienen voor het pilootproject, weliswaar liefst in een cluster met andere zorgverleners uit hun regio zoals huisartsen en thuisverpleegkundigen.
Om de deelname van zoveel mogelijk diverse zorginstellingen te faciliteren en aan te moedigen, richtte CovidCare@Home een consortium op. Op die manier kunnen ziekenhuizen en andere zorgverstrekkers nauw samenwerken en zonder al te veel formaliteiten aan de studie deelnemen.
Van en voor zorginstellingen
In het samenbrengen van zorginstellingen heeft CovidCare@Home de voorbije maanden al flinke stappen gezet. Er zijn vandaag al heel wat partnerziekenhuizen die via het platform aan de RIZIV-studie deelnemen en dat aantal blijft groeien. Waar CovidCare@Home gelanceerd werd door specialist in wearables Byteflies om de druk op de gezondheidszorg te verlichten tijdens de tweede coronapiek, is het in een mum van tijd uitgegroeid tot een vzw die mee wordt aangestuurd door de deelnemende ziekenhuizen. Hans Danneels, CEO en co-founder Byteflies: “We willen met een grootschalige deelname aan deze studie mee onderzoeken hoe we telemonitoring in België best kunnen organiseren, samen met alle zorginstellingen. Ik ben dan ook blij dat we met een diverse groep aan partners aan de slag kunnen want daarin ligt de sterkte van ons consortium. ”
Breder consortium
Waar CovidCare@Home zich gezien de acute nood in de beginfase vooral richtte op ziekenhuizen, wil het consortium zich nu verder versterken met bijkomende ziekenhuizen maar ook met andere zorgverstrekkers zoals huisartsen en thuisverpleegkundigen. Want daarin ligt de kracht. Niet alleen om een eventuele derde coronapiek mee op te vangen, maar ook om zoveel mogelijk data te verzamelen. Benjamin Vandendriessche, CMO Byteflies: “Telemonitoring heeft zijn meerwaarde al bewezen tijdens de vorige coronapieken. Met de RIZIV-studie gaan we nu een volgende fase in. Via de gegevens die we opmeten zullen we op een wetenschappelijke manier kunnen aantonen dat er op afstand kwalitatieve opvolging geboden kan worden. Daarom willen we ook ijveren voor een grootschalige deelname aan het onderzoek.”
Zorgverstrekkers kunnen via het consortium snel opstarten. Zo kunnen ze beschikken over de CovidCare@Home Box (met de nodige meetapparatuur) en bijhorende digitale toepassingen (patiëntenapp en dashboard voor de zorgverstrekker). Daarnaast hebben ze ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de 24/7-monitoring van de vitale waarden die door gespecialiseerde alarmcentrale Z-Plus wordt voorzien. Julie Wyffels, Z-Plus: “Wij zijn blij dat we samen met de verschillende andere zorgpartners kunnen bijdragen tot meer gemoedsrust voor de patiënt en de nodige ontlasting van het medisch personeel op de momenten die er het meest toe doen.”
Verder werd met behulp van urgentiearts Cathelijne Lyphout en algemeen interniste-infectiologe Marie-Angelique De Scheerder (UZ Gent) een protocol opgesteld waarin de taken en verantwoordelijkheden van de verschillende actoren worden omschreven. Ook daar biedt toetreding tot het consortium het voordeel dat er in onderling overleg niet per zorginstelling een protocol opgemaakt moet worden.
Groot potentieel
CovidCare@Home werd in eerste instantie uitgerold om de Covid-afdelingen van de ziekenhuizen te ontlasten. Patiënten die beterschap tonen, kunnen zo enkele dagen vroeger naar huis, mét een gedegen medische opvolging. Omdat patiënten het ziekenhuis vlugger kunnen verlaten, komt er sneller plaats vrij voor andere patiënten die er erger aan toe zijn.
Maar de ziekenhuizen gebruiken de oplossing ook op andere afdelingen, zoals de spoedafdeling. Hier kan het systeem bijdragen tot een betere triage omdat patiënten met milde symptomen thuis opgevolgd kunnen worden.
Verder zetten ziekenhuizen de oplossing ook in voor de opvolging van patiënten in nabijgelegen woonzorgcentra. Positief geteste inwoners kunnen zo beter gemonitord worden en, indien hun waarden verslechteren, kan er ook meteen ingegrepen worden.
Hans De Clercq: “De pilootstudie van het RIZIV zal ertoe bijdragen dat de mogelijkheden van telemonitoring voor Covid-19-patiënten nog beter in kaart gebracht worden. Die kennis kunnen we dan weer meenemen in andere therapeutische gebieden zoals voor patiënten met chronische aandoeningen zoals epilepsie en hartklachten. Voor hen zou een autonomere monitoring van hun waarden een aanzienlijke verbetering van hun zorgkwaliteit kunnen betekenen.”
Volgende zorgverstrekkers hebben alvast aangegeven mee in het CovidCare@Home-consortium te willen stappen: AZ Damiaan, AZ Delta, AZ Herentals, AZ Oudenaarde, AZ Sint-Lucas, AZ Vesalius, AZ West, GZA Ziekenhuizen, Heilig Hart Ziekenhuis Lier, H. Hartziekenhuis Mol, Imeldaziekenhuis, i-mens, Jan Palfijn Gent, Jan Yperman Ziekenhuis, Jessa Ziekenhuis, Noorderhart Mariaziekenhuis, O.L.V. van Lourdes, Sint-Elisabeth Zottegem, Sint-Franciscus Ziekenhuis, Sint-Trudo Ziekenhuis, UZ Gent, Wit-Gele Kruis, Ziekenhuis Geel, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen.
Over CovidCare@Home
CovidCare@Home is een initiatief van Byteflies, een Antwerpse scale-up die werkt aan de digitalisering van de gezondheidszorg voor patiënten met epilepsie, COPD, hartfalen en slaapproblemen. Om deze patiëntenpopulaties thuis te monitoren, ontwikkelde het bedrijf de Sensor Dot-wearable die hersen-, hart-, spier-, en ademhalingsactiviteit meet en doorstuurt naar een gespecialiseerde arts.
Vanuit die expertise en met als doel een bijdrage te leveren in de strijd tegen Covid-19, richtte de scale-up CovidCare@Home op, waarbij het een gratis telemonitoringoplossing aanreikte aan de ziekenhuizen die onder druk stonden. Met de ‘CovidCare@Home Box’, een doos met thermometer, saturatiemeter, en slimme patch waarmee patiënten hun vitale waarden in hun thuisomgeving kunnen opmeten en doorgeven, konden zij ziekenhuisopnames verkorten en zelfs vermijden. Tot op heden maakten al meer dan 300 patiënten gebruik van de technologie, en dat in samenwerking met 28 Vlaamse ziekenhuizen.
Meer info is te vinden op www.riziv.fgov.be en www.covidcareathome.com of kan bekomen worden via e-mail naar hello@covidcareathome.com