Innovatieve pleister kan binnenkort corona-patiënten 24/7 vanop afstand monitoren

Belgische bedrijven slaan handen in elkaar om gezondheidszorg te helpen ontlasten

Een Belgisch consortium van zeven medische en technologische bedrijven heeft een innovatieve pleister voor op de borstkas ontwikkeld die de ademhaling, hartslag en binnenkort ook temperatuur van coronapatiënten draadloos, continu en vanop afstand kan monitoren. Het systeem zal de waarden digitaal kunnen doorgeven aan de behandelende arts of specialist en heeft ook een alarmfunctie zoals de ‘rode knop’ in het ziekenhuis. “Het concept was in eerste instantie ontwikkeld voor patiënten met hartfalen, maar heeft duidelijk ook potentieel voor de opvolging van corona-patiënten. Over enkele weken starten we de eerste klinische testen en we ambiëren om dit binnen enkele maanden breder te kunnen uitrollen. Zo hopen we dat we bij een mogelijke nieuwe piek van het virus in het najaar patiënten meer en beter thuis of in woonzorgcentra kunnen opvolgen. En dat zorgpersoneel minder tijd moet spenderen aan dagelijkse controles en ingeven van data”, aldus Hans De Clercq van Byteflies, één van de partners.

Voor de ontwikkeling van de ‘Covid-19 smart patch’ levert elke partner in het consortium - bestaande uit de Belgische bedrijven Byteflies, Melexis, Quad Industries, Televic en Z-Plus en de Belgische afdelingen van multinationals Henkel en Nitto - een deel van de technologie en expertise om zo tot een innovatieve totaaloplossing te komen.

Het resultaat: een pleister van ongeveer 15 cm lang die links op de borststreek geplakt moet worden. Dit kan heel eenvoudig, zonder enige medische voorkennis. De pleister, die dankzij een gloednieuwe materiaaltechnologie maar om de vijf dagen vervangen moet worden, is speciaal ontwikkeld voor huidvriendelijk, medisch gebruik en is voorzien van hoogtechnologische elektroden en geleidende inkten om de vitale functies te registreren. Binnenkort zal ook een mini-temperatuursensor geïntegreerd worden. Midden op de ‘patch’ zit een ‘sensor dot’ die de signalen verzamelt en draadloos doorstuurt naar de cloud, waar alle data over de patiënt verzameld worden. Deze data zijn van hieruit toegankelijk voor de verpleegkundigen van de zorgcentrale en de behandelende arts of specialist via een gebruiksvriendelijk platform.

Het systeem kan ook verbonden worden met een armband, die compatibel is met de bestaande systemen, en die zal functioneren zoals een ‘rode knop’ in het ziekenhuis, waarmee de patiënt doorverbonden wordt met een zorgcentrale. Een zorgverlener van deze centrale maakt dan een eerste inschatting, geeft een eerste advies op basis van de geregistreerde data en hoe de patiënt zich voelt en kan gericht doorverwijzen naar het ziekenhuis. Verder geeft de armband ook de locatie van de patiënt aan, wat interessant is voor opvolging in het ziekenhuis of in woonzorgcentra.

Ook een SPO2-meter kan aan het systeem gekoppeld worden zodat deze waarden mee worden opgenomen in de cloud en de arts een compleet beeld krijgt.

Ontlasting zorgpersoneel en gemoedsrust

Het systeem werd initieel opgezet voor de monitoring van de vitale functies van patiënten met onder andere hartfalen en epilepsie, maar zal nu ook getest worden bij een twintigtal corona-patiënten. De bedrijven in het consortium hebben de ambitie om tegen het najaar klaar te zijn om het systeem breed uit te rollen, zodat ze hiermee de ziekenhuizen, woonzorgcentra en hun personeel voor een deel kunnen ontlasten bij een mogelijke nieuwe piek van het virus. “Op dit moment worden de vitale functies van de meeste covid 19-patiënten handmatig opgenomen. Zorgpersoneel in zowel ziekenhuizen als woonzorgcentra nemen deze enkele keren per dag op en verwerken de data dan handmatig. Ons systeem heeft het potentieel om hen heel wat tijd besparen én hen bovendien ook minder vaak bloot te stellen aan mogelijke besmetting”, aldus Hans De Clercq.

“Ook voor de patiënt in thuisquarantaine of in woonzorgcentra heeft het systeem grote voordelen”, geeft De Clercq aan. “Je hoeft niet meer elke dag zelf metingen uit te voeren en door te geven aan je arts. Dit gebeurt allemaal automatisch. En het systeem geeft ook meer gemoedsrust. Je bent zeker dat de metingen juist zijn en dat je constant opgevolgd wordt zodat je snel kan ingrijpen én je ook onmiddellijk bij een hulpverlener van een zorgcentrale terechtkan als er iets is. Zeker voor ouderen in rusthuizen en hun familie kan dit een grote geruststelling zijn. Ook huisartsen en thuisverplegers kunnen op deze manier geruster zijn over hun patiënten en worden ook minder belast met de opvolging.”

ZOL start met eerste klinische testen

De medische wereld toont alvast interesse in het systeem. Het Ziekenhuis Oost-Limburg is de eerste die klinische testen met de ‘Covid 19-smart patch’ zal starten. “We hebben op dit moment al testen lopen met monitoring vanop afstand met handmatige metingen door de patiënt zelf. Deze patch is hier mogelijk een interessante aanvulling op. Daarom starten we zo snel mogelijk met de testen op een 20-tal van onze patiënten”, zegt dokter Pieter Vandervoort, cardioloog en medisch coördinator Future Health ZOL en hoofddocent UHasselt.

Het consortium hoopt het systeem op basis van deze test binnen enkele maanden ook breder te kunnen uitrollen naar andere ziekenhuizen en woonzorgcentra. “Tegen oktober, wanneer er mogelijk opnieuw een piek van het virus verwacht wordt, zouden we 1000 patiënten met dit systeem kunnen uitrusten”, aldus Hans Danneels, medeoprichter van Byteflies. “Hiervoor zijn er al contacten met de kabinetten van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke en vice-minister president Hilde Crevits.”

Om ervoor te zorgen dat het systeem op korte termijn effectief een impact kan hebben op de coronacrisis, is er ook een adviesraad opgericht van experten zoals viroloog Marc Van Ranst, Inge Vervotte van Emmaus vzw, Lieven Danneels, co-CEO van Televic, dokter Pieter Vandervoort en Wim Robberecht, CEO van UZ Leuven.

Belgisch consortium

Het concept van de slimme pleister kwam tot stand dankzij een samenwerking van zeven medische en technische bedrijven, ZOL en de UHasselt die elk hun expertise en technologieën samenvoegden tot één innovatief systeem.

De sensor die de data monitort en doorstuurt naar het platform is gemaakt door het Antwerpse Byteflies, dat hiervoor medisch gecertificeerd is.

De wereldwijde marktleider op vlak van innovatieve kleefstoffen Henkel werkte vanuit zijn innovatiehub in Westerlo mee door de elektroden en de geleidende inkten te ontwikkelen. Dankzij een belangrijke innovatie gaan deze bovendien sinds kort 5 dagen mee in plaats van slechts 1 dag.

Deze elektroden, geleidende inkten en lijmen werden door Quad Industries geprint en geïntegreerd tot draagbare pleisters.

De huidvriendelijke en makkelijk te verwijderen lijm voor de pleister, die het draagcomfort voor de patiënt aanzienlijk verhoogt, is speciaal voor medisch gebruik ontwikkeld door de Japanse multinational Nitto Denko Corporation, waarvan de Belgische tak meewerkt aan dit project.

De Belgische expert in microchips Melexis heeft dit project expliciet uitgekozen om te ondersteunen met hun temperatuursensor en hun expertise.

De West-Vlaamse specialist in hightech communicatiesystemen Televic ontwikkelde het ingenieuze platform waarop de data verzameld wordt en dat signaleert als de waarden verslechteren.

En zorgcentrale Z-Plus zorgt voor de opvolging van de meetwaarden van de patch met haar verpleegkundigen, geeft persoonlijke feedback aan de patiënt en verwittigt het ziekenhuis en arts onmiddellijk bij afwijkende of alarmerende waarden.

Gezondheidszorg van de toekomst

Alle partijen geloven heel erg in dit consortium waar technologie en gezondheid op elkaar worden afgestemd. “Dit is de gezondheidszorg van de toekomst”, zegt Hans Danneels. “We kunnen ons zorgpersoneel veel meer ontlasten door digitalisering en door slimme systemen die alles-in-één oplossingen bieden, zodat ze snel en makkelijk geïmplementeerd kunnen worden. Dat kunnen we enkel doen door met specialisten samen te werken en onze expertises en innovatieve oplossingen te bundelen. Dit is daar een mooi voorbeeld van, waar we heel trots op zijn.”

 

Over de partners

Byteflies

Byteflies werkt aan een toekomst waarin gezondheidszorg volledig gepersonaliseerd en preventief is. Onze oplossing laat toe om langdurig en gesynchroniseerd vitale parameters en digitale biomerkers op te meten met gebruiksvriendelijke patches, onafhankelijk van waar je je bevindt en geoptimaliseerd voor jouw specifieke noden. Byteflies werkt actief aan wearables voor mensen met epilepsie, slaapstoornissen, cardiorespiratoire en neurodegeneratieve aandoeningen, en het opvolgen van acute virale infecties.

Henkel

Quad Industries

Quad Industries is een leidende technologiespeler en specialist op vlak van op maat gemaakte geprinte elektronica. Al meer dan 20 jaar werkt het bedrijf voor bekende, international klanten in zowel medische, industriële en autosector als de markt van huishoudtoestellen. Met een kenniscentrum in België en een productiefaciliteit in Slovakije, bevindt Quad Industries zich in het hart van Europa, klaar om klanten te ondersteunen met de ontwikkeling en prodcutie van prototypes op laboratorium-schaal tot productie op grote schaal.

Nitto Denko Corporation

Nitto Belgium in Genk is de grootste productiesite van de Japanse multinational Nitto Denko Corporation in Europa. Het bedrijf werd in 1974 opgericht. De site in Genk produceert industriële kleefbanden en dichtingsschuimen voor wereldwijde industrieën zoals automobiel, elektronica, meubelproductie, glasindustrie, vliegtuigbouw en metaalverwerking.

In januari 2020 nam Nitto Belgium de breedste productielijn ter wereld voor oppervlakte beschermende folie in gebruik. Op deze lijn produceert het bedrijf 3,3 meter brede beschermingsfolie voor de glasindustrie. Deze folie is ontontbeerlijk voor de productie van superisolerend glas.

Het bedrijf realiseerde in boekjaar 2019-2020 een omzet van 220 miljoen euro met een 600-tal medewerkers.

Melexis

Melexis is een wereldleider op het gebied van halfgeleidersensoren voor de automobielindustrie en heeft vanuit haar kerncompetentie - het maken van microchips - haar portfolio van sensoren, driver-IC's en draadloze apparaten verder uitgebreid om tegemoet te komen aan de noden van slimme apparaten, domotica en industriële en medische toepassingen. 

Het bedrijf telt wereldwijd ongeveer 1.500 werknemers in 19 locaties met hoofdkwartier in België. Melexis staat genoteerd op Euronext Brussels (MELE). Meer informatie vindt u op www.melexis.com.

Televic

Televic ontwikkelt, produceert en installeert hoogwaardige hightech communicatiesystemen voor specifieke nichemarkten. De financieel onafhankelijke en stabiele groep Televic is verdeeld in afdelingen die elk focussen op hun specifieke markt:  

  • Televic Rail: passagiersinformatiesystemen en controlesystemen aan boord voor treinen  
  • Televic Healthcare: communicatiesystemen voor de gezondheidszorg  
  • Televic Conference: conferentiesystemen voor grote ruimtes  
  • Televic Education: multimedia- en e-learningoplossingen voor de opleiding van personeel en voor onderwijsinstellingen

Televic creëert een meerwaarde voor zijn klanten door de ontwikkeling van klantspecifieke oplossingen en constante innovaties om zijn nichepositie te behouden. Met een hoofdkantoor in België en kantoren en fabrieken in Europa, Azië en de VS, stelt Televic wereldwijd bijna 700 mensen te werk.

Z-Plus

Z-plus is dé innovatieve zorgcentrale met een plus die aan haar businessklanten alle diensten aanbiedt rond zorg, alarmering en medische metingen op afstand. Een coöperatieve van en voor zorgverleners. Z-plus geeft uw klanten zorg op maat, op afstand en met een menselijk gelaat.

 

Els Bruyninckx

Co-founder & partner, Communicatiebureau Wyngs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Byteflies

Over Byteflies

Byteflies werkt aan een toekomst waarin gezondheidszorg volledig gepersonaliseerd en preventief is. Onze oplossing laat toe om langdurig en gesynchroniseerd vitale parameters en digitale biomerkers op te meten met gebruiksvriendelijke patches, onafhankelijk van waar je je bevindt en geoptimaliseerd voor jouw specifieke noden. Byteflies werkt actief aan wearables voor mensen met epilepsie, slaapstoornissen, cardiorespiratoire en neurodegeneratieve aandoeningen, en het opvolgen van acute virale infecties.