11 ziekenhuizen volgen corona-patiënten vanop afstand met telemonitoringoplossing

Capaciteit CovidCare@Home bijna bereikt terwijl ziekenhuizen in de rij staan

Nu de ziekenhuizen helaas weer overspoeld worden door corona-patiënten, kan specialist in wearables Byteflies met ‘CovidCare@Home’ de druk op het medisch personeel gelukkig wat verlichten. Vandaag zetten 11 Belgische ziekenhuizen de telemonitoringoplossing in om corona-patiënten met milde symptomen op afstand op te volgen. Op termijn kunnen er zo een 1000-tal patiënten gemonitord worden. Wij zijn blij dat we een verschil kunnen maken in deze moeilijke tijden, voor zowel patiënten als ziekenhuizen. De respons is echt heel groot. Maar de capaciteit raakt heel snel ingevuld en er blijven aanvragen binnenlopen. Wij staan klaar om op te schalen, maar dat kunnen we uiteraard niet alleen”, aldus Hans Danneels, CEO van Byteflies.

Waar we met z’n allen voor vreesden, is opnieuw werkelijkheid geworden. We zitten volop in een nieuwe coronapiek en onze zorginstellingen krijgen het aantal patiënten nauwelijks nog verwerkt. Hiermee komt ook de standaardzorg opnieuw in het gedrang. Onze ziekenhuizen hebben dus nood aan oplossingen om de toestroom aan patiënten optimaal op te vangen. 

Telemonitoringsysteem CovidCare@Home – dat scale-up Byteflies in september gratis ter beschikking stelde voor 10 ziekenhuizen - biedt hen deze noodzakelijke verlichting. Patiënten die slechts milde symptomen hebben of die beterschap tonen, kunnen zo immers in het comfort van hun thuisomgeving verder herstellen, onder medisch toezicht. Hun vitale waarden worden opgevolgd met de thermometer en de zuurstofsaturatiemeter die ze in hun CovidCare@Home Box vinden samen met een handleiding voor de patiëntenapp. Hiermee registreert de patiënt drie keer per dag zijn temperatuur, zuurstofsaturatie, hartslag en ademhaling om door te geven aan het zorgpersoneel. Zij kunnen zo vanop afstand nauwgezet opvolgen hoe het herstel vordert. Dankzij deze oplossing worden de ziekenhuisbedden gereserveerd voor de patiënten die er erger aan toe zijn. Dit verlicht de druk op de dagelijkse werking van het ziekenhuis én het personeel. 

Een maand na de lancering van het initiatief zijn de volgende 11 ziekenhuizen en 1 woonzorgcentrum klaar om aan de slag te gaan met het systeem: AZ Damiaan (Oostende), AZ Sint-Blasius (Dendermonde), AZ Sint-Maarten (Mechelen), GZA Ziekenhuizen (Antwerpen), H. Hartziekenhuis (Mol), Jan Yperman (Ieper), Jessa Ziekenhuis (Hasselt), O.L.V. Lourdes Ziekenhuis (Waregem), Sint-Trudo Ziekenhuis (Sint-Truiden), UZ Gent, Ziekenhuis Geel, samen met WZC De Winde (Veerle).

Hans De Clercq, CTO van Byteflies: “Wij zijn blij dat we hiermee kunnen verder bouwen op de positieve testen bij het Ziekenhuis Oost-Limburg tijdens de eerste golf en dat we deze ziekenhuizen hiermee voor een stuk kunnen ontlasten. Vandaag hebben de meesten onder hen de implementatiefase achter de rug en zijn ze klaar om de oplossing effectief te gebruiken. De eerste feedback is alvast heel positief en de capaciteit binnen deze ziekenhuizen zal op termijn vergroot kunnen worden tot meer dan 1.000 patiënten.” 

Breed inzetbaar

CovidCare@Home werd in eerste instantie uitgerold om de Covid-afdelingen van de ziekenhuizen te ontlasten. Patiënten die beterschap tonen, kunnen zo enkele dagen vroeger naar huis, mét een gedegen medische opvolging. Omdat patiënten het ziekenhuis vlugger kunnen verlaten, komt er sneller plaats vrij voor andere patiënten die er erger aan toe zijn. 

Maar de ziekenhuizen gebruiken de oplossing ook op andere afdelingen, zoals de spoedafdeling. Hier kan het systeem bijdragen tot een betere triage omdat patiënten met milde symptomen thuis opgevolgd kunnen worden.  

Verder willen ziekenhuizen de oplossing ook inzetten voor de opvolging van patiënten in nabijgelegen woonzorgcentra. Positief geteste inwoners kunnen zo beter gemonitord worden en, indien hun waarden verslechteren, kan er ook meteen ingegrepen worden. Hans Danneels van Byteflies: “Wij zijn blij dat de ziekenhuizen ook de bredere inzetbaarheid van de oplossing meteen zien én toepassen. CovidCare@Home helpt hen om bottlenecks op hun spoedafdelingen te vermijden en is zeker een waardevolle manier om de patiënten in de woonzorgcentra op een structurele manier op te volgen.”

Opschalen en meer tech

Byteflies nam de kost voor de eerste 10 ziekenhuizen voor eigen rekening en kon daarnaast ook rekenen op de steun van de stad Antwerpen om meer Antwerpse ziekenhuizen te betrekken. Het doel is om zo op termijn zelfs tot 1.500 patiënten te bereiken. “Wij wilden ons steentje bijdragen in de strijd tegen corona en hebben daarom besloten om de oplossing voor 10 ziekenhuizen kosteloos aan te bieden. Dat aantal is inmiddels bereikt en er komen nog steeds vragen binnen. Operationeel hebben we de capaciteit om verder op te schalen om aan de vraag te voldoen, maar daar hebben we wel steun bij nodig”, aldus Hans Danneels. 

Naast een mogelijke opschaling, heeft Byteflies ook nog andere ambities. Zo wil het geleidelijk overschakelen naar een autonomere monitoringoplossing die via een patch op de huid continu metingen van ademhalingsfrequentie, ECG en temperatuur doet, aanvullend op de saturatiemeter. Hans De Clercq: “Vandaag is vooral een gedegen monitoring van de ademhaling een uitdaging bij de manuele metingen. Hier zijn de artsen dan ook vragende partij om over te stappen naar een continue, autonome monitoring en die kunnen we met onze patch bieden.” Het UZ Gent zit momenteel in de voorbereidingsfase om met deze slimme patch aan de slag te gaan. 

Over Byteflies

Byteflies werkt aan een toekomst waarin gezondheidszorg volledig gepersonaliseerd en preventief is. Die oplossing laat toe om langdurig en gesynchroniseerd vitale parameters en digitale biomerkers op te meten met gebruiksvriendelijke patches, onafhankelijk van waar je je bevindt en geoptimaliseerd voor jouw specifieke noden. Byteflies werkt actief aan wearables voor mensen met epilepsie, slaapstoornissen, cardiorespiratoire en neurodegeneratieve aandoeningen, en het opvolgen van acute virale infecties.

Els Bruyninckx

Co-Founder & Partner, Wyngs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Byteflies

Over Byteflies

Byteflies werkt aan een toekomst waarin gezondheidszorg volledig gepersonaliseerd en preventief is. Onze oplossing laat toe om langdurig en gesynchroniseerd vitale parameters en digitale biomerkers op te meten met gebruiksvriendelijke patches, onafhankelijk van waar je je bevindt en geoptimaliseerd voor jouw specifieke noden. Byteflies werkt actief aan wearables voor mensen met epilepsie, slaapstoornissen, cardiorespiratoire en neurodegeneratieve aandoeningen, en het opvolgen van acute virale infecties.