1.000 coronapatiënten kunnen ziekenhuis eerder verlaten dankzij gratis telemonitoring
CovidCare@Home ontlast ziekenhuispersoneel bij nieuwe piek
Om de ziekenhuizen zich te helpen voorbereiden op een eventuele nieuwe piek van het coronavirus in het najaar lanceert specialist in wearables Byteflies een uniek initiatief: CovidCare@Home. Met deze telemonitoringoplossing kunnen coronapatiënten die beterschap tonen hun herstel thuis verderzetten, wat de druk op de ziekenhuizen tijdens een acute fase aanzienlijk vermindert én tegelijk de patiënt comfort en gemoedsrust biedt. Om meteen te kunnen schakelen zodra de nood zich opnieuw aandient, biedt Byteflies de oplossing kosteloos aan voor de opvolging van de eerste 1.000 patiënten, gespreid over 10 Belgische ziekenhuizen. “Wij bieden onze expertise in patiëntenmonitoring op afstand vandaag gratis aan om zo ons steentje bij te dragen in de strijd tegen corona.” aldus Hans De Clercq, CTO van Byteflies.
Virologen waarschuwen voor een moeilijk najaar door de mogelijke combinatie van het griepseizoen met een nieuwe coronapiek. Tot grote vrees van onze ziekenhuizen. Want zij zouden hierdoor wel eens opnieuw onder dezelfde- en misschien zelfs grotere - druk kunnen komen te staan dan bij de eerste piek. Om dat te vermijden en om de doorstroom van patiënten te verbeteren, reikt Byteflies hen nu kosteloos een oplossing aan: CovidCare@Home, een telemonitoringsysteem waarmee coronapatiënten sneller het ziekenhuis kunnen verlaten om, onder medisch toezicht, hun herstel thuis verder te zetten.
Thuis, mét medische opvolging
Concreet betekent dit dat de patiënt in overleg met het zorgpersoneel het ziekenhuis verlaat met de ‘CovidCare@Home Box’ onder de arm. Die bevat een thermometer, een zuurstofsaturatiemeter en een handleiding voor de patiëntenapp. Hiermee registreert de patiënt drie keer per dag zijn temperatuur, zuurstofsaturatie, hartslag en ademhaling om door te geven aan het zorgpersoneel. Zij kunnen zo vanop afstand nauwgezet opvolgen hoe het herstel vordert. Als de patiënt er na een tweetal weken weer helemaal bovenop is, wordt het traject stopgezet.
Omdat patiënten het ziekenhuis vlugger kunnen verlaten, komt er sneller plaats vrij voor patiënten die er erger aan toe zijn. Dit verlicht de druk op de dagelijkse werking van het ziekenhuis én het personeel. Voor de patiënten betekent het dat zij in het comfort van hun thuisomgeving verder kunnen herstellen, weliswaar met een gerust hart dankzij de opvolging van het zorgpersoneel.
Van en met ziekenhuizen
De oplossing bouwt verder op de telemonitoring die het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) tijdens de eerste golf met succes uittestte in een klinische proef bij ongeveer 50 patiënten. “Wij hadden al heel wat expertise opgebouwd in telemonitoring van hartpatiënten. Toen het coronavirus de kop opstak, hebben we die expertise toegepast op coronapatiënten. Mét succes. Uit onze klinische test bleek dat het systeem betrouwbare data oplevert en een goede opvolging van de patiënten faciliteert voor het zorgpersoneel. Ook voor de patiënten was het een positieve ervaring. Het systeem is bijzonder laagdrempelig, ook voor patiënten die minder vertrouwd zijn met digitale toepassingen” zegt diensthoofd van Future Health en cardioloog, dokter Pieter Vandervoort.
Hans De Clercq van Byteflies: “CovidCare@Home bouwt verder op de oplossing die door dokter Vandervoort werd uitgetest. We zijn blij dat we die belangrijke lessen, in combinatie met onze expertise, nu ook breder kunnen aanbieden aan een grotere groep patiënten én ziekenhuizen. Het is ook ons doel om onze oplossing verder te digitaliseren en de monitoring meer autonoom te laten lopen. Bij die verdere ontwikkelingen is de feedback van ziekenhuizen zoals het ZOL onmisbaar.” Verder kan Byteflies ook rekenen op de input van een adviesraad van experten zoals viroloog Marc Van Ranst, Inge Vervotte van Emmaus vzw, Lieven Danneels, co-CEO van Televic, Françoise Chombar, CEO van Melexis, dokter Pieter Vandervoort en Wim Robberecht, CEO van UZ Leuven.
De respons vanuit de medische wereld en de ziekenhuizen is dan ook erg positief. “We hebben inmiddels de eerste contacten gelegd bij een aantal grote ziekenhuizen en de reacties zijn bijzonder positief. Zo hebben de voorbije week al 5 grote ziekenhuizen aangegeven dat ze graag met CovidCare@Home aan de slag gaan, waaronder het UZ Gent” aldus Hans Danneels, CEO van Byteflies.
Starten met 1.000 patiënten
Om onze ziekenhuizen zich te helpen klaarstomen voor de uitdagingen die binnen afzienbare tijd opnieuw op hen af zullen komen, heeft Byteflies besloten de kost voor de eerste 1.000 patiënten voor eigen rekening te nemen. Hans De Clercq: “Wij wilden er zeker van zijn dat de ziekenhuizen en patiënten meteen van onze oplossing gebruik konden maken bij een nieuwe piek. Vandaar dat we besloten hebben snel te schakelen en CovidCare@Home zelf alvast aan te bieden aan een bredere doelgroep, om ons steentje bij te dragen in de strijd tegen corona. Maar onze ambitie gaat uiteraard verder dan dat. We zijn momenteel dan ook op zoek naar partners in het bedrijfsleven die willen bijdragen tot een verdere opschaling van het systeem."
In parallel met de opschaling van CovidCare@Home blijft Byteflies ook samenwerken met vaste partners Henkel, Melexis, Nitto, Quad Industries, Televic en Z-Plus voor de ontwikkeling van een autonomere monitoringoplossing die via een patch op de huid continu metingen van ademhalingsfrequentie, ECG en temperatuur doet, aanvullend op de saturatiemeter.
Over Byteflies
Byteflies werkt aan een toekomst waarin gezondheidszorg volledig gepersonaliseerd en preventief is. Onze oplossing laat toe om langdurig en gesynchroniseerd vitale parameters en digitale biomerkers op te meten met gebruiksvriendelijke patches, onafhankelijk van waar je je bevindt en geoptimaliseerd voor jouw specifieke noden. Byteflies werkt actief aan wearables voor mensen met epilepsie, slaapstoornissen, cardiorespiratoire en neurodegeneratieve aandoeningen, en het opvolgen van acute virale infecties.